Paimion Vistalle 1904 perustettuun työväenyhdistykseen kuului jäseniä myös Kalevan "kulmilta", mutta vähitellen alettiin perustaa myös uusia yhdistyksiä muuallekkin. Kalevan työväenyhdisys perustettiin 2.4.1907 Kyysilän koulun lähistöllä sijaitsevassa harmaassa hirsimökissä.
Näkyvimpinä toimimiehinä yhdistyksen alkuaikoina toimivat kirvesmies Juho Laiho ja kauppias K.A. Helkiö. Kokoukset pidettiin aluksi yksityisten asunnoissa useinmiten Jyryn luona Kalevalla tai Laineella Kyysilässä. Omaa toimitaloa ryhdyttiin kuitenkin ennenpitkää hommaamaan, koska heti perustamisvuonna ostettiin tontti Ylimarkulan silloiselta Isännältä Evert Räikältä. Tontille annettiin nimeksi "Toivonmäki", jota pidettiin symboolina työväenliikkeen vastaisille tavoitteille. Korvenalasta ostettiin K.Knuutilalta vanha jykevähirsinen riihirakennus, jonka hirret talven kuluessa ajettiin paikalle. Talon vihkiäisjuhla pidettiin 27.6.1909 ja juhlaa varten oli tilattu peräti kaksi puhujaa, mies sekä nainen.
Ensimmäisen vuosien toiminta liikkui samoissa puitteissa kuin Vistan työväenyhdistyksen. Pidettiin kokouksia ja järjestettiin iltamia, joiden ohjelmassa tuli aina olla myös näytelmä. Esitettiinpä sellaisiakin näytelmiä kuin "tukkijoella" ja "Laulu tulipunaisesta kukasta". Näytelmää varten yhdistyksellä oli ohjaajana Artturi Nurmi. Tilaisuuksiin osallistui myös pitäjän ulkopuolelta väkeä, ja omasta pitäjästä oli mukana vielläpä kartanonomistaja Knuutilakin.
Vakava toiminta oli kuitenkin yhdistyksen perusta. Kokouksia pidettiin päivänpolttavista yhteiskunnallisista aiheista ja paikkakunnan olojen parantamiseen tähtäävistä asioista. Ammatilliseen järjestäytymiseen viittavaa on, että 1909 pidettiin yleinen palvelijain kokous.
Sivistyksillisistä harrastuksista mainittakoon kirjaston ja lukutuvan perustamiset jo alkuvaiheessa. Kun Kalevan postinkanto ei tyydyttänyt seutukunnan väestöä, tehtiin yhdistyksen kokouksessa päätös, minkä mukaan asiantilaan oli saatava pikainen korjaus, ja asialle lähetettiin yhdistyksen miehet.
Kalevan työväenyhdistys järjesti myös urheilukilpailuja kesä -ja arpajaisjuhliensa yhteydessä. Ohjelmana oli varsinkin kuulantyöntö.
Yhdistyksen puheenjohtajina ovat alkuvuosina toimineet Juho Lehti v. 1909, Santeri Ahola 1910, Juho Lehto 1911, Jalmari Vähäkylä 1912 ja Juho Lehto 1913-1915, sekä sihteereinä Santeri Ahola, Oskari Laine ja K. Vähäkylä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti