Paimion Vähäjoki on Paimionjoen sivuhaara, joka erkanee Paimionjoen Ala-Vistalta. Joesta tiedetään kovin vähän, koska vesimäärät ja virtaamat ovat nykyään kovin vähäiset, vaikka valuma-alueet ovat jokeen isot ja laajat.
1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella Vähäjoki oli padottu monilta kohdin, ja talot pitivät vesimyllyjä joessa tarpeineen. Myllyjen ja patojen aikana Vähäjoki oli niin hyötykäytössä, kuin lapsien kesäisenä uimapaikkana. Maatalouden kehittyessä 1900-luvun jälkipuoliskolla vesistön tila heikkeni ja kuormat kasvoivat, kuten muuallakin jokivarsien läheisyydessä.
Paimion Vähäjoki on vähemmin tunnettu kalajoki edes paikallisten tiedossa. Kalamäärät eivät ole kovin suuria, mutta kuitenkin melko monimuotoisia. Vähäjoessa tehtiin koekalastusta vuonna 2010 ja löydettiin myös vanha taimenkanta, joka ei kuitenkaan pysty kunnolla lisääntymään joessa. Samaa kantaa luultavasti on myös Karhunojassa. Vaelluskalat lohi, taimen, vimpa ja vaellussiika ovat Vähäjoessa tavattuja, samoin kuin varsinaisessa Paimionjoessa.
Vähäjoen kunnostustarve on siis ilmeinen ja tarpeellinen, koska luontaisesti kala nousee Vähäjokeen, mutta rehevöityminen tukahduttaa luontaisen nousun. Nykyään odotetaan Paimion Kalevalla, eli Vähäjoen latva-alueilla vedenlaadun paranemista, koska kotitalouksien jätevedet on monissa talouksissa jo siirtyneet Kalevan jätevesiosuuskunnan käyttäjiksi, ja sikatalouden päästötkin ovat vähentyneet. Toivottavasti vielä peltojen lannoitus -ja suoja-alueet saadaan kuntoon Vähäjoen peltoalueilla, jotta saadaan joesta taas elinvoimainen ja luonnonmukainen virkistysalue joenvarren asukkaille.
Tässä linkki kalaselvitykseen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti