keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Kalevan kansakoulu

Kalevan kansakoulun alku ja loppu 1928-2005

 

Vuonna 1921 hyväksyttiin oppivelvollisuuslaki, joka asetti oppivelvollisuuden alaisiksi kaikki 7-13 vuotiaat lapset. Lain mukaan kansakouluun kuului neljäluokkainen ylempi ja kaksiluokkainen alempi kansakoulu, josta edellinen oli perustettava, jos piirissä oli 30 kouluikäistä lasta.



Paimion Kaleva ja muut latva-alueet kuuluivat tuohon aikaan Kyysilän kansakoulupiiriin. Mainitun lain perusteella Kyysilän koulupiiri oli jaettava. Kunnanvaltuusto päätti vuonna 1921, että pohjoisosasta oli muodostettava uusi kansakoulupiiri, nimelään Kalevan koulupiiri. Koulujen johtokunnat muodostuivat yleensä miehistä siihen aikaan, niin myös Kalevalla. Poikkeuksena yleisestä valtavirrasta Kalevan johtokuntaan kuuluivat taloudenhoitajina toimineet emännät Emilia Taimen ja Tilda Laakso.

Sopivampana koulupaikkana pidettiin Mänkärlän Ihannanpyöliä, josta kuitenkin syntyi viisi vuotta kestänyt riitajuttu, joten koulu pääsi valmistumaan vasta vuoden 1928 syksyllä. 1930-luvun ensimmäisinä vuosina Kalevan koululla aloitti myös ns. piirikirjasto.

Kalevan koulu siis toimi vuoden 1928 syksytä lähtien. Vuonna 2004 päätti kaupunginvaltuusto lakkauttaa koulun ja myydä koulun pois vähäisen oppilasmäärän takia. Viimeisenä oppilasvuotena koulussa oli 19 oppilasta. Vs. rehtorina toimi koulun päättyessä N.Kanervavuori.

Lähteet: Paimio historia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti